Op deze pagina vinden jullie alle info en video’s terug van de interviews die zijn gehouden met bekende dorpsgezichten en families van St. Geertruid en de omliggende gehuchten. Marc Huijnen bespreekt mooie herinneringen, unieke anekdotes en vele andere zaken in een huiselijke sfeer. Fedor Habets & Kirsten Rouschop verzorgden foto- en video(montage).
Tractor, auto, bus, motor of vrachtauto…niets is hem vreemd
Hay Nelissen
Hij behoort tot de oudste inwoners van Sint Geertruid. Hay Nelissen, bezig aan zijn 94e levensjaar, ontmoeten in het huis waar hij al bijna 65 jaar woont, is een aangename kennismaking een krasse knar. In de bloei van zijn leven, maakt hij nog graag een toertje met zijn auto. Elke dag naar Rijckholt, naar William. Tenminste zo lang het vanwege zijn hoge leeftijd nog mag.
Bij elkaar opgeteld wonen Jeanne en Nico Prompers 150 jaar in hun geliefde Sint Geertruid. Nico als derde generatie in de voormalige boerderij, oorspronkelijk van zijn opa, daterend uit 1859. Gedreven door de liefde voor Nico verkaste Jeanne naar Sint Geertruid. In de dynamiek van dit echtpaar weerspiegelt zich hun levensgeschiedenis. “Ga op de golven van de tijd mee en durf van koers te wijzigen”, meent het kwieke echtpaar.
Astrid en Pierre Offermans wonen drie jaar in Noorbeek als ze besluiten om terug naar Sint Geertruid te verhuizen. In Moerslag, uit de luwte van alle dorpsdrukte, voelen ze zich nu, samen met hun kinderen, de koning te rijk. “De kinderen vinden hier alles leuk. De school zorgt voor een snelle binding met het dorp”, meent het dolgelukkige paar.
Vier gezworen kameraden, representatief voor een hechte groep vrienden uit Sint Geertruid en Eckelrade. Boeb, Sjink en Speedy zijn de bijnamen van Joep, Rob en Jeromme. Timo heeft er (nog) geen. Allemaal geworteld in Sint Geertruid met een positief kritische blik op de dorpse jeugdbeleving anno nu en in de toekomst.
De hoeve uit ‘Dagboek van een herdershond’, de Hoevefeesten, de ‘Broonk’, ‘Huuskesboom’ en niet te vergeten de ‘keu op sjtraot’ karakteriseren Libeek. Armand Duijsens, zijn broer Erwin en diens echtgenote Jolanda over het leven van typisch toen tot en met hun zorgen voor morgen.
In een gezin van zeven kinderen opgroeien in Bruisterbosch. De familie Beckers herinnert zich dit als een mooie, dankbare tijd waarin op de boerederij altijd wat te doen was. Een tijd waarin je naar de kerk moest, maar vooral van een hechte saamhorigheid binnen het buurschap. “Je liep bij elkaar via de achterdeur binnen, nu communiceer je via de Bruisterbosch-App”.
Als er een auto passeert, gaat dat als een lopend vuur door het dorp. Wil je iemand bellen? Er is maar één vaste verbinding. Moerslag begin jaren zestig. Het dorp waar huis van de familie Habets nog steeds staat en Sjof, Frits en Annie aan de hand van anekdotes het leven zoals het was de revue laten passeren. Een leven gedomineerd door hard werken en bidden.
Maria en Pierre Janssen rekenen zich gezond en wel tot de generatie 90-jarigen. Zijn hele leven woont Pierre al in Libeek. Hij trouwt met Maria, die hij aan de haak slaat op een van de bals in de regio. Samen genieten ze van hun oude dag. Vitaal en mee-verend met de tijd. Computer en face-timen zijn hun niet vreemd. De tijd van toen, toen iedereen minder gejaagd leefde en tijd voor elkaar maakte, des te meer.